Hannele Rantala
Jaa Facebookissa
In English
mars-circle

Tunnetko tätä naista?

Tunnetko tätä naista?

2008

Sosiaalinen veistos, tilateos

Kolmeen kaupunkiin levitetyt etsintäjulisteet,
kadunlakaisu, dokumentaatio

 

« Palaa teoksen valokuviin

Isäni vanhin sisar oli varieteetanssija. Hän syntyi Viipurissa, nykyisin Venäjälle kuuluvassa kaupungissa, ja kuoli Tukholmassa 1956. Tiedän hyvin vähän hänen elämästään ja kuolemastaan, tuntuu että hän on kadonnut jälkiä jättämättä.

Keväällä 2008 aloitin Tukholmassa taideprojektin, jossa etsin tietoja tädistäni. Teoksen lähtökohtana oli isäni jäämistöstä löytynyt ihailijakuva, jossa hänen sisarensa, tätini, katsoo vakavana kuvaajaan. Laadin kuvasta julisteen, jonka avulla etsin tietoja Salme Sylviasta. Julisteita levitettiin Tukholmaan ja pyysin siinä yhteydenottoa kirjeellä poste restanteen. Vastauksia ei tullut.

Jatkoin elokuussa Salmeprojektia Viipurissa ja Helsingissä. Kiinnitin julisteita lähelle paikkoja, joissa tiesin isäni perheen asuneen. Helsingissä suomenkielisten julisteiden levityspaikka oli Sibeliuspuisto. Myös näissä julisteissa pyysin yhteydenottoa poste restante -osoitteeseen. Yhtään vastausta ei tullut.

Teos tuo esiin katoamisen lisäksi myös maahanmuuttoon ja muukalaisuuteen liittyviä alkuperän, kielen ja selviytymisen kysymyksiä. Pakolaisuuden ja kodittomuuden teemat ovat pysyviä; ihmisiä myös katoaa jäljettömiin jatkuvasti kaikkialla maailmassa.

Teokseen kuului lisäksi valokuvin dokumentoitu projekti, jossa kolmen viikon ajan lakaisin joka päivä Tukholmassa sijaitsevaa parkkipaikkaa. Monien siirtolaisten ja pakolaisten päätyö uudessa maassa on usein siivous huolimatta heidän koulutuksestaan.

Uutisia
Yhteystiedot