Hannele Rantala
Jaa Facebookissa
In English
mars-circle

Ajattelen (Valkoista)

Ajattelen (Valkoista)

2008

Tilateos, performanssi

Teräspöytä, uutiskuva, seinäteksti, äänimaisema

 

« Palaa teoksen valokuviin

Muutamia vuosia sitten näin uutiskuvan, jossa Jordaniassa pidätetty nainen piti auki päällysviittaansa, jotta hänen vyötärölleen sidottu pommi näkyisi. Hän katsoi suoraan kameraan. Oli ollut tarkoitus että hän olisi räjäyttänyt itsensä ja samalla mahdollisimman monta muuta ihmistä. Pommi ei kuitenkaan lauennut ja hänet otettiin kiinni. Kuvassa hän seisoo pidättäjiensä esiteltävänä.

Naisen katse jäi mieleeni ja otin kuvan I think (White) -teokseni lähtökohdaksi. Kuvasta tuli taustakuva tilateokselle, jonka tein suuren huoneen nurkassa olevaan pieneen koppiin. Kopissa oli kuvan lisäksi teräspöytä, jonka päällä oli teräsnauloja, keko valkoista jauhetta, muoviset suojakäsineet sekä emalivati, jossa oli vettä. Lisäksi pöydällä oli mustat hansikkaat ja valkoisia kangaskääröjä. Lattialla, nurkassa, oli pino valkoisia lakanoita. Huoneessa oli taustaäänenä hanasta vuotavan veden ja pyykinpesun ääni.

Aina kun oli mahdollista, istuin kopin eteen pienelle tuolille ja revin lakanan kerrallaan kapeiksi suikaleiksi. Käärin suikaleet rullalle ja asetin ne teräspöydälle. Kankaan repimisestä tuleva ääni ylitti tilan muut äänet. Keskittyessäni tehtävääni itkin hiljaa koko esityksen ajan ja kyyneleet valuivat sylissäni olevalle kankaalle.

Kopin vieressä seinällä oli teokseen kuuluva teksti, jonka jokainen lause alkaa sanalla ajattelen.

Uutisia
Yhteystiedot