Hannele Rantala
Jaa Facebookissa
In English
mars-circle

Työskentelystäni

Useimmat teokseni pyrkivät aineettomuuteen, ja ne ovat prosesseja joiden lopputulos on monesti paikkasidonnainen tilapäinen teos. Käytän teosteni toteuttamistekniikoina enimmäkseen valokuvaa ja installaatioita. Pyrin laajentamaan kuvataiteen käsitettä käyttämällä teoksieni toteutuksissa myös suoria tekoja, tekstejä ja performanssia.

Teokseni syntyvät usein liikkeessä nopeasta havainnosta. Silloin myös itse tapa tuottaa teoksia konkreettiseen muotoon on liikkeessä. Töissäni on etsimisen ja liikkeen ajatuksen lisäksi pyrkimys kommunikaatioon.

Joseph Beuysin näkemys kollektiivisesta vastaanottajasta on työni kannalta kiinnostava. Beuysin esittämässä sosiaalisen veistoksen ideassa taiteilijan ja katsojan välinen hierarkia näyttää purkautuvan. Katsojasta tulee tasavertainen tekijän kanssa. Vaikka tekijä ehdottaa teemoja ja ajatuksia katsojalle, niin merkitykset syntyvät yhdessä vastaanottajan kanssa.

Sisällöllisesti työni käsittelevät lähtöjä, kodittomuutta ja muutosta, jotain rajalla olevaa tilaa tai tilannetta. Olen itse asunut ja työskennellyt vuosia ulkomailla, mm. Moskovassa, Pariisissa ja Brysselissä. Muukalaisuuden teemat ovat tuttuja omien kokemuksieni kautta.

Mitä taide oikein on?

Rakastan taiteessa sitä, että voin sanoa jonkun sattumanvaraisen ja huolettoman lauseen, kuten:
Kevään tagliatellet ovat saapuneet. Kun sitä vähän aikaa ajattelee, se alkaa saada merkityksiä.

Taide on ajattelua. Luulisin.

Elämä ja teot
Uutisia
Yhteystiedot
Mitä taide oikein on?